fbpx
yoga 03

Herstellen na HELLP? Bewegen is het sleutelwoord.

Elke vrouw die HELLP heeft gehad tijdens de zwangerschap weet: van HELLP of pre-eclampsie ben je niet meteen hersteld na de bevalling. Herstellen duurt lang, veel langer dan je wil. De meeste vrouwen ervaren tot minimaal een jaar na de bevalling problemen op het gebied van cognitie, geheugen, en concentratie. Bij 14% van de vrouwen wordt PTSS vast gesteld. Ook fysiek zijn er effecten, op het gebied van bloeddruk, conditie, en organen die een klap hebben gehad. De meeste vrouwen lopen na deze zwangerschapscomplicatie dan ook rond met de levensgrote vraag: Wat kan ik zelf doen om te herstellen na HELLP?

Zitten is het nieuwe roken, zegt Erik Scherder al jaren. Het is slechts een van zijn vele wijsheden, en heeft mijn leven compleet veranderd. De wijsheid die ik tien jaar geleden al had willen bezitten (en waarvan ik niet begrijp dat niet iedereen het dagelijks verkondigt): regelmatig bewegen voorkomt paniekaanvallen

Laat dat even op je inwerken. Regelmatig bewegen voorkomt paniekaanvallen. Met alle stress die je voelt in je lichaam, met alle ballen die je in de lucht probeert te houden, met al het schuldgevoel en het trauma en de overlevingsmodus waar je in staat.. laat even op je inwerken wat het voor jou kan betekenen dat regelmatig bewegen jouw brein gezonder maakt. Voel je het? Het kan je leven veranderen.

Fact: sinds ik op regelmatige basis een yogales doe, heb ik geen last meer van angst- en paniekaanvallen. Dat zeg ik zonder overdrijven. Waar ze ooit een onderdeel van mijn dagelijks leven waren, en later alleen nog voorbij kwamen als het leven heel stressvol was, zijn ze nu compleet afwezig. Niet bestaand. Mijlen ver weg, want rust overheerst. Die yogales doe ik overigens lekker thuis, op mijn eigen matje.

De logica erachter is redelijk simpel: stress is niet erg, op het juiste moment en in een beperkte hoeveelheid. Stress helpt je alert te reageren, in actie te komen en situaties op te lossen. Maar langdurige stress is uitputtend voor het brein. Aan de voorkant van de hersenen vind je de frontale kwab. Deze is in normale omstandigheden een rem op een gebied dat we de amygdala noemen. Dat is actief als het gaat om positieve én negatieve emoties, zoals angst.

Als je stress hebt, kan deze verbinding er voor zorgen dat je met iets meer rust naar de situatie kunt kijken. De emoties worden geremd. Als de stress te lang aanhoudt, dan gaat de frontale lob (de hippocampus) echter onderuit. Ook al is de stresssituatie inmiddels voorbij, de emoties worden niet meer geremd. Dit is een van de redenen dat na intensieve stress er vaak angst- en paniekaanvallen ontstaan, zoals bijvoorbeeld na HELLP. 

Tijdens bewegen wordt jouw hippocampus hersteld, die in rechtstreekse verbinding staat met de eerder genoemde amygdala. De negatieve emoties kunnen daardoor weer geremd worden, en onnodige angst en paniek neemt af.

Bewegen bespoedigt jouw herstel. Het is mogelijk dat het je nog steeds niet snel genoeg gaat, maar dat doet niets af aan het feit dat bewegen zulke positieve effecten heeft op je brein dat het zonde is om het niet te doen. Er zijn natuurlijk nog meer tips die jou kunnen helpen om te herstellen na HELLP – je vindt ze ook in het e-book HELLP yourself wat je gratis kunt downloaden – maar bewegen staat echt bovenaan de lijst wat mij betreft. Erik Scherder is het met me eens!

deel deze blog

Share on facebook
Share on linkedin
Share on google